Advies van

Diëtist Khan

Introductie

Gezondheid behelst niet slechts de afwezigheid van ziekte. Gezond leven is een kwestie van bewust kiezen. Onze voeding bepaalt voor een groot deel hoe wij er uitzien, hoe wij functioneren en hoe wij ons voelen. Voeding is een sleutel tot een duurzaam leven.

“Wie op zijn tocht naar het bereiken en behouden van optimale gezondheid, kennis, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en wilskracht als gezellen meevoert, zal door open water op een zekere haven kunnen aankoersen”.

Klik hier om verder te lezen…

Advies van Diëtist Khan

Iedere dag ontbijten, regelmatig verspreid over de dag eten en één keer avondeten. Dat zijn tips van Suhail Khan, diëtist met praktijken in Den Haag, Rotterdam en sinds kort ook in Amsterdam. Vorig jaar verscheen zijn boek Voeding & Gezondheid bij Hindostanen. Het CZ Fonds ondersteunde het initiatief. “De reacties op het boek zijn fantastisch,“ aldus Khan.

Hij schreef het boek omdat veel Zuid-Aziaten en met name ook Hindostanen in Nederland te maken hebben met overgewicht, hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Khan wist dat omdat hij gewerkt heeft in verschillende ziekenhuizen. Daar kreeg hij veel te maken met diabetespatiënten. “Het gaat om simpele dingen. Veel mensen ontbijten ‘s ochtends niet en eten ‘s avonds te veel. Soms wel drie keer. Bij jonge mensen is vooral preventie van belang. Ze moeten weten wat de functie is van voedsel.“

Gezondheid en ziekte

Khan besteedt in zijn boek aandacht aan voeding bij gezondheid en voeding bij ziekte. In het eerste deel staat algemene informatie over voeding en gezondheid bij Hindostanen. In het tweede deel beschrijft Khan verschillende aandoeningen.

Praktijk – Khan werkt vijf dagen per week van 9.00 tot 21.00 uur in zijn praktijk. Dagelijks komen er vijf tot tien nieuwe mensen bij die zijn advies kunnen gebruiken. Omdat in Amsterdam Zuidoost veel Hindostanen wonen, heeft Khan daar nu ook een praktijk.

Preventie is beter dan genezen

Gezondheid behelst niet slechts de afwezigheid van ziekte. Gezond leven is een kwestie van bewust kiezen. Onze voeding bepaalt voor een groot deel hoe wij er uitzien, hoe wij functioneren en hoe wij ons voelen. Voeding is een sleutel tot een duurzaam leven. Dit omdat een gebrekkige voeding gedurende vele jaren betaald wordt met veel leed. Onze voeding beïnvloedt onze persoonlijkheid en de kwaliteit van ons leven. Het voedsel kan voorts bepalen of wij vroegtijdig oud worden of dat wij een leven lang vitaal, jong en gezond blijven. De voedingsstoffen zullen, in tegenstelling tot medicijnen, hun positieve en gunstige effecten geleidelijk ontplooien en hun functionaliteit enorm bevorderen wanneer gezonde en evenwichtige voeding wordt geconsumeerd. Diverse studies hebben aangetoond dat veel chronische aandoeningen het gevolg kunnen zijn van vergiftiging van de stofwisselingsprocessen in het lichaam. Door het consumeren van verschillende schadelijke stoffen middels voedsel, het water en door het inademen van vervuilde lucht kan er een opeenstapeling ontstaan van gevaarlijke stoffen in weefsels en inwendige organen.

De gezondheidsproblemen waar veel Zuid-Aziaten en met name ook Hindostanen in Nederland mee kampen, zijn overgewicht (adipositas), hoge bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte, diabetes mellitus, en hart- en vaatziekten. Uit diverse onderzoeken is gebleken, dat diabetes mellitus type 2 onder Hindostanen 8 tot 10 keer vaker voorkomt dan bij de autochtone Nederlanders. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn de genetische aanleg, het voedingspatroon, voedingsgewoonten, klimaat en te weinig lichaamsbeweging. Het complement van gezonde en uitgebalanceerde voeding is adequate lichaamsbeweging. Om een optimaal energieniveau en een optimale fitheid te bereiken en te behouden moeten dienen we ons lichaam niet alleen te voeden, maar ons ook tevens inspannen.

Ik heb dit boek in twee gedeelten gesplitst, namelijk voeding bij gezondheid en voeding bij ziekte. Het eerste gedeelte behandelt voornamelijk algemene informatie over voeding en gezondheid, de specifieke eetgewoonten en de dagelijkse voedingsmiddelen van Hindostanen. Het tweede gedeelte behandelt een aantal aspecten van het metabool syndroom. Het metabool syndroom is eigenlijk een verzamelnaam van verschillende aandoeningen, zoals overgewicht, hypertensie, hypercholesterolemie, diabetes mellitus, nierziekten en hartziekten. Alle hoofdstukken zijn destijds door deelspecialisten nagelezen en waar nodig gecorrigeerd. Ik hoop dat de inherente oppervlakkigheid van dit boek de toetssteen der kritiek van de wetenschappelijke wereld zal kunnen doorstaan. Kortom: u bent wat u eet. In de ayurveda wordt het belang van gezonde voeding en een gezond voedingspatroon al duizenden jaren onderkend. Een oud gezegde luidt: als je gezond eet heb je geen medicijnen nodig, als je niet gezond eet ook niet. Goede eetgewoonten verbeteren enerzijds de gezondheid en vertragen anderzijds het verouderingsproces. Genieten van het leven begint met een optimale gezondheid. Verder wil ik de wens uitspreken dat het geschreven een steentje bij kan dragen tot bewustwording van een gezond voedingsgedrag en voedingspatroon onder de lezers van dit boek.

Ik hoop slechts dat het resultaat, mede tot stand gekomen met uw hulp, u niet teleurstelt.

Suhail A. Khan
Diëtist

Mijn boek over voeding en gezondheid voor Zuid-Aziaten

Een informatief boek over de dagelijkse voeding van India (Pakistan, Bangladesh, Bhutan, Sri Lanka, Malediven, Nepal) en de meest voorkomende aandoeningen zoals voedselallergieën, obesitas, hypertensie, diabetes mellitus, hypercholesterolemie, nierstoornissen en hart- en vaatziekten. (Boek is in Engels geschreven)

Sue-Shen Chen, Diëtistenpraktijk – S.A. Khan Voedings- en Dieetadviesbureau

Uitgever: Dietitian Khan BV Netherlands, 2013

ISBN 9081424904, 9789081424905

U wordt doorgestuurd naar BorcaDen Shop die uw bestelling voor ons zal verwerken.

Mijn boek over:
Voeding & Gezondheid bij Hindostanen

Gezondheid behelst niet slechts de afwezigheid van ziekte. Gezond leven is een kwestie van bewust kiezen. Onze voeding bepaalt voor een groot deel hoe wij er uitzien, hoe wij functioneren en hoe wij ons voelen. Voeding is een sleutel tot een duurzaam leven.“Wie op zijn tocht naar het bereiken en behouden van optimale gezondheid, kennis, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en wilskracht als gezellen meevoert, zal door open water op een zekere haven kunnen aankoersen”.

 

Nederlandstalig

316 pagina’s

Gewicht 1,9kg

U wordt doorgestuurd naar BorcaDen Webshop die uw bestelling voor ons zal verwerken.

Wat is Orthomoleculaire geneeskunde?

Is het iets voor mij?

Orthomoleculaire geneeskunde is een complementaire geneeswijze met een wetenschappelijke basis dat als doel heeft de gezondheid van de mens te bevorderen of te herstellen. In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen.

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten over hoe het werkt? Lees hieronder en ontdek hoe je met ons programma jouw voeding en gezondheid kunt verbeteren!

Wat bieden wij?

Ons programma biedt persoonlijke coaching en begeleiding bij het optimaliseren van jouw voedingspatroon en het behalen van je gezondheidsdoelen. Onze ervaren diëtisten staan klaar om je te helpen.

 

Hoe werkt het?

Na een intakegesprek stellen onze diëtisten een persoonlijk plan op dat is afgestemd op jouw behoeften en doelen. Vervolgens ontvang je wekelijkse coaching en begeleiding om je voortgang te monitoren en eventuele obstakels te overwinnen.

Wat maakt het programma van Diëtist Khan uniek?

Diëtist Khan heeft specifieke kennis en ervaring met voeding en gezondheid bij Hindostanen en auteur van twee boeken over gezond eten. Hierdoor kan hij jou op maat gemaakte adviezen geven die aansluiten bij jouw culturele achtergrond.

Wie kan deelnemen?

Het programma van Di:etist Khan is geschikt voor iedereen die zijn of haar voeding wil verbeteren en gezonde gewoonten wil ontwikkelen. Of je nu wilt afvallen, je energieniveau wilt verhogen of specifieke gezondheidsproblemen wilt aanpakken, wij helpen je graag.

Hoe kan ik contact met jullie opnemen?

Je kunt Diëtist Khan bereiken via e-mail op info@dietistkhan.nl of telefonisch op +31 (0)70-2143528. Je kunt ook langskomen op onze hoofdvestiging aan de Weimarstraat 196, 2562 HP Den Haag. Kijk op de contact pagina voor ngo meer vestigingen.

Wat als ik niet kom opdagen bij mijn consult?

Consulten kunnen tot 24 uur van tevoren kosteloos worden geannuleerd. Afspraken die niet op tijd zijn afgezegd worden 100% doorberekend.