Diëtist Khan
HET MAAG-DARMKANAAL
De lichamelijke gezondheid begint bij een gezond functionerend maag-darmkanaal. Dit is namelijk de plaats waar ons voedsel verwerkt en verteerd wordt. Het menselijk lichaam heeft namelijk een wonderbaarlijk en fascinerend spijsverteringsstelsel dat diverse voedingsmiddelen tegelijkertijd kan verwerken.
Als wij gezond en goed te willen eten, dienen wij iets van het spijsverteringssysteem af te weten. Het menselijk spijsverteringssysteem bestaat uit de mond, slokdarm, maag, dunne darm en dikke darm. Er zijn nog andere interne organen die onmisbaar zijn voor de maag-darmkanaal, namelijk de lever, pancreas, galblaas en speekselklieren.
De werking van het maag-darmkanaal
Normaal gesproken begint de werking van het maag-darmkanaal in de mond. Volgens dr. Paavo Airola begint het spijsverteringsproces zelfs al zodra wij het te consumeren voedsel zien(oogcontact) en/of ruiken (geur).
Tijdens het verteringsproces wordt het voedsel verkleind en vermengd met de spijsverteringssappen, die voor ons onmisbare spijsverteringsenzymen bevatten.
De werking van het mond
Zodra wij voedsel, bijvoorbeeld rijst of roti, in onze mond stoppen, begint het verteringsproces van zetmeel. De mond produceert speeksel tijdens het kauwen. Het speeksel bevat amylase, een enzym dat zetmeel afbreekt tot dextrines en maltose. Tevens houdt het speeksel de tong, mondholte en het gebit schoon.
Voedingsvezels als cellulose moeten verkleind worden door te kauwen. In het menselijk lichaam is geen enzym aanwezig dat hierop inwerkt. Daarom worden voedingsvezels onverteerbare koolhydraten genoemd. Als een cellulose bevattend product niet goed gekauwd wordt veroorzaakt het rotting, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Een effectieve vertering begint dus door het eten langzaam te nuttigen en goed te kauwen. Gemoedsrust is onmisbaar voor een optimale vertering en is nodig om indigestie en flatulentie te voorkomen. Er wordt gezegd ‘beter een droog stuk brood met liefde en vrede erbij, dan een huis vol feestelijke maaltijden met twist en stress’.
Werking van de slokdarm
De slokdarm ligt tussen de mond en de maag. Deze maakt ritmische en golfachtige peristaltische bewegingen om het voedsel naar de maag te vervoeren. De peristaltiek wordt aangestuurd door het autonome zenuwstelsel.
Onderstaande tips kunnen de natuurlijke stoelgang bevorderen
Voor een goede stoelgang heeft men ongeveer 40-50 gram vezels per dag nodig. Het voorkómen van obstipatie kan de ontwikkeling van colonkanker tegengaan, mogelijk doordat de ontlasting sneller het lichaam verlaat en het spijsverteringskanaal wordt schoongehouden.
- Eet dagelijks verse rauwkost en minimaal 2 stuks fruit.
- Drink minstens 2 liter water per dag. Bovendien is het regelmatig drinken van warm water goed voor de maagdarmstelsel.
- Eet dagelijks een schaaltje (ca. 250 ml) dahlsoep (gebruik alleen dahl met vlies).
- Kook dagelijks verse en gevarieerde groenten en gebruik zo min mogelijk olie om groenten te bereiden.
- Gebruik altijd volkoren of donkerbruin brood en volkoren meel (atta).
- Gebruik minder vlees en meer vegetarische producten zoals dahl (met vlies) en sojaproducten zoals tahoe, tempé, togan,miso etc.
- Gebruik bruine/volkoren atta om roti en/of chapatti te maken.
- Gebruik volkorenrijst (zilvervliesrijst, rode vita rijst) en volkorenpasta (volkorenmacaroni, spaghetti, bami, mihoen, enz.).
- Gebruik zo min mogelijk olie, chutney en masala.
- Beweeg dagelijks minstens 30 minuten, bijvoorbeeld fietsen, stevig wandelen, joggen, zwemmen, hardlopen, dansen.
- Vermijd liever gedroogd voedsel om obstipatie te voorkomen. Een voorbeeld: laat gedroogde pruimen en vijgen eerst opzwellen in water alvorens deze te consumeren.
De maag
De dunne darm
De dikke darm
Maagdarm problemen
Bij maag- en darmproblemen treden na het consumeren van voedsel talrijke onaangename symptomen op: buikpijn, maagzuur, misselijkheid, opgeblazen gevoel, buikkrampen, braken, rommelende darmen, rotting, gasvorming en winderigheid. Uit onderzoek blijkt dat een glas lauw water na de maaltijd een gunstig effect op het maagzuur heeft.
Een dagelijkse stoelgang is zeer belangrijk voor de gezondheid. Normaal gesproken doet een maaltijd er ongeveer 2 dagen (48 uur) over om ons lichaam te verlaten. Meestal wordt obstipatie veroorzaakt door te weinig lichamelijke beweging en/of te weinig vezels en vocht in de voeding. Een andere oorzaak is een niet goed functionerende lever (de galzouten). Alcohol en cafeïnehoudende dranken werken vochtafdrijvend, waardoor obstipatie kan verergeren.
Obstipatie
Volgens de ayurveda is één van de voornaamste ziekteoorzaken een verstoord spijsverteringssysteem door verkeerde leefwijzen, ongezonde voeding, voedingspatroon en opgekropte emoties, waardoor voedselresten (ama) zich ophopen en zorgen voor gistingsprocessen met als gevolg hiervan allerlei gifstoffen in het lichaam, die weer leiden tot diverse ziektesymptomen. Goede voedingsgewoonten en gezonde voeding zorgen voor een optimaal verteringssysteem, met als gevolg een optimale gezondheid. Kortom, een goede spijsvertering staat aan de basis van een goede gezondheid.
De stoelgang moet op natuurlijke wijze plaatsvinden, dus zonder het te forceren. De ontlasting wordt gestimuleerd door voldoende water te drinken en vezelrijke voedingsmiddelen te gebruiken. Ook wordt de stoelgang gestimuleerd door dagelijks yoghurt en andere zure melkproducten te consumeren en bewerkte producten te vermijden. Talloze studies hebben aangetoond dat koolzuurhoudende frisdranken zoals cola, fanta en 7-up een negatief effect hebben op de dagelijkse stoelgang.
Vezels die voorkomen in dahl (peulvruchten), groenten, fruit en andere voedingsmiddelen, dienen afgebroken te worden. Dit gebeurt door het voedsel goed te kauwen. Als wij vezelrijke voedingsmiddelen niet goed kauwen, kunnen ze gasvorming, winderigheid, rotting en een opgeblazen gevoel veroorzaken.
Het is bekend dat voedingsvezels de stoelgang bevorderen en een positieve invloed hebben op de darmwerking. Er bestaat een verband tussen het gewicht van de dagelijkse stoelgang en de hoeveelheid voedingsvezels die per dag wordt gegeten. Door meer volkoren producten, fruit en verse groenten te eten, kan men de vezelinname sterk verhogen.
Als wij een vezelrijk dieet volgen, betekent dit niet dat wij meteen resultaat zullen krijgen. Indien er sprake is van langdurig gebruik van laxeermiddelen, dan is de spiertonus van de dikke darm verzwakt. Een dagelijkse stoelgang op natuurlijke wijze te verkrijgen heeft in dat geval zeker tijd nodig. Kortom, een vezelrijk dieet moet gecombineerd worden met voldoende waterinname en dagelijks bewegen (minstens 30 minuten).
Gasvorming en maagzuurklachten
Ziekte van Crohn
Colitis ulserosa
Coeliakie (Glutenovergevoeligheid)
Coeliakie is een erfelijke ziekte waarbij er een intolerantie voor gluten (gliadine) is. Dit is een eiwit dat aanwezig is in tarwe, rogge, spelt, kamut en gerst. Coeliakie veroorzaakt een aantasting van het darmslijmvlies en darmvlokatrofie, waardoor malabsorptie ontstaat.
Coeliakie kan zich op elke leeftijd manifesteren. De diagnose kan worden ondersteund door laboratoriumonderzoek met bepaling van anti-endomysium antigliadine antistoffen. Een glutenvrij dieet is zowel bij kinderen als volwassenen noodzakelijk. Bij kinderen met het syndroom van Down komt relatief veel coeliakie voor.
Een vroegtijdige diagnose van coeliakie is niet alleen belangrijk om een onnodige roeiachterstand te voorkomen maar ook in verband met de toegenomen kans op kanker.
Dat betekent dat gluten volledig uit de voeding verwijderd dient te worden. Coeliakie kan soms fataal zijn, voornamelijk bij volwassenen met een ernstige vorm van deze aandoening. In plaats van voedingsmiddelen die gemaakt zijn van tarwe, gerst, kamut, spelt en rogge, moet men producten van maïs, rijst, boekweit, gierst, teff e.d. consumeren.
Prikkelbaar darmsyndroom (IBS)
Lactose-intolerantie (Lactasendeficiëntie)
Mijn boek over voeding en gezondheid voor Zuid-Aziaten
Een informatief boek over de dagelijkse voeding van India (Pakistan, Bangladesh, Bhutan, Sri Lanka, Malediven, Nepal) en de meest voorkomende aandoeningen zoals voedselallergieën, obesitas, hypertensie, diabetes mellitus, hypercholesterolemie, nierstoornissen en hart- en vaatziekten. (Boek is in Engels geschreven)
Sue-Shen Chen, Diëtistenpraktijk – S.A. Khan Voedings- en Dieetadviesbureau
Uitgever: Dietitian Khan BV Netherlands, 2013
ISBN 9081424904, 9789081424905
U wordt doorgestuurd naar BorcaDen Shop die uw bestelling voor ons zal verwerken.
Mijn boek over:
Voeding & Gezondheid bij Hindostanen
Gezondheid behelst niet slechts de afwezigheid van ziekte. Gezond leven is een kwestie van bewust kiezen. Onze voeding bepaalt voor een groot deel hoe wij er uitzien, hoe wij functioneren en hoe wij ons voelen. Voeding is een sleutel tot een duurzaam leven.“Wie op zijn tocht naar het bereiken en behouden van optimale gezondheid, kennis, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en wilskracht als gezellen meevoert, zal door open water op een zekere haven kunnen aankoersen”.
Nederlandstalig
316 pagina’s
Gewicht 1,9kg
U wordt doorgestuurd naar BorcaDen Webshop die uw bestelling voor ons zal verwerken.
Wat is Orthomoleculaire geneeskunde?
Is het iets voor mij?
Orthomoleculaire geneeskunde is een complementaire geneeswijze met een wetenschappelijke basis dat als doel heeft de gezondheid van de mens te bevorderen of te herstellen. In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen.
Veelgestelde vragen
Wil je meer weten over hoe het werkt? Lees hieronder en ontdek hoe je met ons programma jouw voeding en gezondheid kunt verbeteren!
Wat bieden wij?
Ons programma biedt persoonlijke coaching en begeleiding bij het optimaliseren van jouw voedingspatroon en het behalen van je gezondheidsdoelen. Onze ervaren diëtisten staan klaar om je te helpen.
Hoe werkt het?
Na een intakegesprek stellen onze diëtisten een persoonlijk plan op dat is afgestemd op jouw behoeften en doelen. Vervolgens ontvang je wekelijkse coaching en begeleiding om je voortgang te monitoren en eventuele obstakels te overwinnen.
Wat maakt het programma van Diëtist Khan uniek?
Diëtist Khan heeft specifieke kennis en ervaring met voeding en gezondheid bij Hindostanen en auteur van twee boeken over gezond eten. Hierdoor kan hij jou op maat gemaakte adviezen geven die aansluiten bij jouw culturele achtergrond.
Wie kan deelnemen?
Het programma van Di:etist Khan is geschikt voor iedereen die zijn of haar voeding wil verbeteren en gezonde gewoonten wil ontwikkelen. Of je nu wilt afvallen, je energieniveau wilt verhogen of specifieke gezondheidsproblemen wilt aanpakken, wij helpen je graag.
Hoe kan ik contact met jullie opnemen?
Je kunt Diëtist Khan bereiken via e-mail op info@dietistkhan.nl of telefonisch op +31 (0)70-2143528. Je kunt ook langskomen op onze hoofdvestiging aan de Weimarstraat 196, 2562 HP Den Haag. Kijk op de contact pagina voor ngo meer vestigingen.
Wat als ik niet kom opdagen bij mijn consult?
Consulten kunnen tot 24 uur van tevoren kosteloos worden geannuleerd. Afspraken die niet op tijd zijn afgezegd worden 100% doorberekend.