Orthomoleculaire Geneeskunde

Praktijk Khan

Orthomoleculaire geneeskunde is een complementaire geneeswijze met een wetenschappelijke basis dat als doel heeft de gezondheid van de mens te bevorderen of te herstellen.

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren. Het meest bekende voorbeeld hiervan is wel foliumzuur.

De meeste ziektes starten in een verstoorde darmflora. Daarom zijn we van mening dat je darmen de basis zijn voor jou gezondheid. Gezonde darmen staan gelijk voor een gezond lichaam.

Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bio flavonoïden.

Werkwijze

Orthomoleculaire geneeskunde

Liefstyle geneeskunde

Als therapeut kijk ik naar al je klachten maar ook naar hoe je leven is ingericht en naar je voedingspatroon. Binnen de Orthomoleculaire geneeskunde maken we namelijk geen gebruik van reguliere geneesmiddelen maar juist met middelen die bekend zijn voor je lichaam. Eigenlijk noem ik het liever lifestyle geneeskunde.

Intakegesprek

Vergoed door verzekering

Zie lijst met verzekeraars hier

Juiste balans

Je lichaam raakt vrij snel uit balans als je niet de voeding eet die bij je past of als je tekorten hebt zoals we vaak zien bij vitamines. Je merkt dat vaak niet heel snel, zeker niet in de waan van de dag maar vage klachten als vermoeidheid, stemmingswisselingen, focusproblemen en nog veel meer zijn gerelateerd aan voedingsstoffentekorten.

Intakegesprek

Vergoed door verzekering

Zie lijst met verzekeraars hier

Gepaste Therapieadvies

Het is noodzakelijk om deze signalen van het lichaam goed te interpreteren zodat je snel kunt bijsturen zodat je erger kunt voorkomen. Op het eerste gezicht kleine onschuldige klachten nu zijn een potentieel chronische ziekte later. Na de intakegesprek waarbij we jouw klachten, voorgeschiedenis (anamnese) en hulpvraag bespreken. Aan de hand van de laboratorium uitslagen en de informatie uit de anamnese maak ik een therapieadvies.

Intakegesprek

Vergoed door verzekering

Zie lijst met verzekeraars hier

VERGOEDING DOOR ZORGVERZEKERAARS

Mijn consulten worden in veel gevallen vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Deze vergoeding heeft geen invloed op je eigen risico van de basis zorgverzekering.

De consulten vallen onder ‘alternatieve geneeswijzen’.

Ik ben aangesloten bij beroepsvereniging CAT het Collectief Alternatieve Therapeuten en Zorgzoeker van alle verzekeringsmaatschappijen.

Vanwege mijn aansluiting bij een beroepsvereniging (CAT) voldoe ik aan de kwaliteitseisen die aan een professionele praktijk worden gesteld.

 

Vergoeding aanvullende verzekering

Indien een verzekerde voor vergoeding van Orthomoleculaire geneeskunde/voedingssupplementen in aanmerking wil komen, zal hij/zij een aanvullende verzekering moeten afsluiten bij een zorgverzekeraar die één (of meer) van de volgende beroepsverenigingen erkend:

  • De beroepsvereniging ‘Maatschappij ter bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde’ (MBOG)
  • De Stichting Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT)
  • De Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG)
  • Federatie van Additief Geneeskundig Therapeuten (FAGT)
  • De Artsenvereniging voor Integrale Geneeskunde (AVIG)

De verzekerde kan vervolgens kiezen uit behandelaars die bij deze verenigingen zijn aangesloten. De consulten worden vergoed als deze voor de verzekerde bedoeld zijn als medische behandeling. De voedingssupplementen die worden geadviseerd of meegegeven worden doorgaans niet vergoed. Raadpleeg bij twijfel de polis of informeer bij de verzekeraar.

In het onderstaande overzicht staan verzekeraars die de MBOG en/of CAT erkennen en in dat kader orthomoleculaire geneeskunde vergoeden.

Let in de tabel op:

  • Het maximaal te vergoeden bedrag
  • Het dekkingspercentage (van de maximum vergoeding)
  • Of er een dag limiet of limiet per behandeling van toepassing is

Verder kan de zorgverzekeraar zelf ook nog voorwaarden stellen aan de vergoeding. Een voorbeeld is dat de behandelingen en onderzoeken van de patiënt geen sociaal karakter mogen hebben of zijn gericht op welbevinden.

Let op: informeer voor de zekerheid bij de verzekeraar én de behandelaar of vergoeding van orthomoleculaire geneeskunde kan plaatsvinden.

Mijn boek over:
Voeding & Gezondheid bij Hindostanen

Gezondheid behelst niet slechts de afwezigheid van ziekte. Gezond leven is een kwestie van bewust kiezen. Onze voeding bepaalt voor een groot deel hoe wij er uitzien, hoe wij functioneren en hoe wij ons voelen. Voeding is een sleutel tot een duurzaam leven.“Wie op zijn tocht naar het bereiken en behouden van optimale gezondheid, kennis, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en wilskracht als gezellen meevoert, zal door open water op een zekere haven kunnen aankoersen”.

 

Nederlandstalig

316 pagina’s

Gewicht 1,9kg

 Krijg Coaching!

Als je graag voor een consult wilt komen, vragen hebt, of meer informatie nodig hebt over de praktijk van Diëtist Khan, kun je hier de contactgegevens vinden om contact op te nemen.

Telefoonnummer

+31 (0)70-2143528

Mobiel

+31 (0)6-17730490

Hoofdvestiging

Weimarstraat 196

2562 HP Den Haag